ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αρχές Ιουλίου και οι μέρες μας στο πατρικό μου, περνούν ήρεμα, νωχελικά, ρουφώντας καθαρό, θαλασσινό αέρα! Τα παιδιά παίζουν όλη την ημέρα, πλατσουρίζουν χαρούμενα στη θάλασσα και γενικώς είναι ευτυχισμένα και ανέμελα, ενώ εγώ απολαμβάνω την ησυχία και τους χαλαρούς ρυθμούς της επαρχίας παρέα πάντα με ένα καλό βιβλίο. Αυτή την περίοδο ομολογώ ότι έχω όλο το χρόνο δικό μου να διαβάσω πολλά βιβλία, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, και είμαι πολύ χαρούμενη γι'αυτό διότι τα βιβλία ως γνωστόν αποτελούν την καλύτερη συντροφιά. Ήδη έχω διαβάσει 4 βιβλία - για τα οποία δεν έχω προλάβει ακόμα να σου μιλήσω - και έπεται και συνέχεια φυσικά!
Τις προηγούμενες μέρες μου κράτησαν συντροφιά 2 βιβλία, το ένα από αυτά ήταν το "Κύματα του Βοσπόρου" της Μαίρης Μαγούλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρόκειται για ένα όμορφο, χρονικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1926-1964, με το οποίο η συγγραφέας έκανε το ντεμπούτο της. Τα Κύματα του Βοσπόρου, είναι ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα, καθόλου βαρετό ή κουραστικό που μεταφέρει τον αναγνώστη στην Πόλη και στα περίχωρά της, μέσα από την γλαφυρή πένα της συγγραφέως. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις και δρώμενα της εποχής εκείνης και των κατοίκων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, που δεν μένει ασυγκίνητος! Ο συνδυασμός των ιστορικών γεγονότων και οι διάφορες ιστορίες των ηρώων που εκτυλίσσονται μέσα στο βιβλίο δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής, με όλο το κοινωνικοπολιτιστικό φόντο που την περιέβαλε. Ο αριθμός των ηρώων που εμφανίζονται στο βιβλίο είναι εντυπωσιακός όπως εντυπωσιακή είναι εξίσου και η ικανότητα της συγγραφέως να τους χειρίζεται και να τους συνδέει μέσα από μία αριστοτεχνικά σχεδιασμένη πλοκή. Σαν την ίδια την Πόλη που είναι ένα συνονθύλευμα θρησκευμάτων, πολιτισμών, εθνικοτήτων έτσι και το βιβλίο είναι ένα μείγμα προσωπικοτήτων, νοοτροπιών, συμπεριφορών, χαρακτήρων, κοινωνικών θέσεων. 

Το βιβλίο έχει γρήγορη πλοκή, με πολλές ανατροπές άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Απλή και κατανοητή γραφή - με στακάτες φράσεις χωρίς πολλά φτιασίδια - πλούσια σε εικόνες και συναισθήματα. Ένα μυθιστόρημα οδοιπορικό στο χρόνο και σε όσα γεγονότα έλαβαν χώρα στην Πόλη από τη στιγμή που ξεκίνησε η δίωξη του Ελληνισμού.

Το βιβλίο αυτό με κέρδισε... με ταξίδεψε στα μέρη των προγόνων μου και μου μεγέθυνε την επιθυμία μου να περπατήσω μια μέρα στους δρόμους της Πόλης και στα στενά του Βοσπόρου! Συγχαρητήρια στη συγγραφέα! 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κωνσταντινούπολη 1926-1964

Η Ευρυδίκη, μια νέα ταλαιπωρημένη κοπέλα, αποφασίζει να φέρει στον κόσμο το εξώγαμο αγόρι της, τον Ευάγγελο, και να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του πατέρα. Στην προσπάθειά της να δώσει ένα όνομα στο παιδί και να αποκτήσει μια κανονική οικογένεια, ακολουθεί τον Σταύρακα, συνδέει την τύχη της μαζί του για να βιώσει αργότερα η ίδια και τα παιδιά της τις συνέπειες. 

Ο Ευάγγελος ξεπερνά δυσκολίες και κινδύνους, επιβιώνει, δημιουργεί οικογένεια και αναζητά με πείσμα μια πολυπόθητη θέση στην κοινωνία και μια αλήθεια. Μια αλήθεια απ’ τη μάνα του που σέβεται και υπεραγαπά. Θα τη βρει και, αν ναι, πώς θα τη διαχειριστεί;
Και παράλληλα συμπορεύονται: ο Παναγιώτης Στουπάκης, μαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η υπέρκομψη τριαντάρα Ντενίζ στις αποβάθρες του Γαλατά, η Ελεονώρα, το μικρό παράλυτο κορίτσι που ατενίζει τον Βόσπορο από το παράθυρο του αρχοντικού γιαλί, η Λεβαντίνα χήρα Μαρκέλλα, η Σμυρνιά δασκάλα Ευγενία και κάπου ψηλά στον λόφο του Χριστού στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, άλλο ένα μικρό παιδί, ο Ρωμανός, που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα.
Ζωές που λες κι επηρεάζονται από τα ιδιόμορφα νερά του Βοσπόρου, άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε ταραγμένες, χαράζουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο, αναπλάθοντας μέσα από την αφήγηση ιδανικά την εικόνα της εποχής. 

Το μυθιστόρημα "Κύματα του Βοσπόρου" θα το βρεις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να το αγοράσεις online από εδώ

Μέχρι την επόμενη βιβλιοκριτική μου
Σε γλυκοφιλώ

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top