ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΣΙΛΑΝ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ


Το περασμένο Σάββατο, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άλκηστις Χαλικιά "Το κουτί του Σιλάν" στον υπέροχο και πολύ ζεστό χώρο πολιτισμού IANOS! 
Το βιβλίο προσεγγίζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και ευαισθησία ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των ημερών μας, αυτό της προσφυγιάς και πιο συγκεκριμένα των μικρών προσφυγόπουλων. 

Η γλυκύτατη συγγραφέας, πραγματοποίησε την αφήγηση της ιστορίας του βιβλίου, με την συμμετοχή των μικρών παρευρισκομένων, πράγμα που την έκανε πιο ζωντανή και πιο αληθινή στα μάτια τους. Ο γιος μου αν και διστακτικός, σηκώθηκε όταν του ζητήθηκε από την κυρία Άλκηστη (υποδυόμενος έναν από τους συμμαθητές του Σιλάν που θα άνοιγε το δικό του κουτί...)
Πρωταγωνιστής αυτής της ξεχωριστής ιστορίας, ένα μικρό αγόρι 8 χρονών, ο Σιλάν, ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα γιατί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αποχωρίζεται την οικογένειά του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα κέντρο φιλοξενίας σε μια νέα χώρα. 
Εκεί θα ξεκινήσει μια νέα καθημερινότητα γι'αυτόν. Κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο, προσπαθεί να εναρμονιστεί στα νέα δεδομένα, να κάνει νέους φίλους και να συμμετέχει στις δραστηριότητες του σχολείου. Στην αρχή δυσκολεύεται λιγάκι, γιατί δε γνωρίζει τη νέα γλώσσα. Ξέρει να λέει μόνο "ευχαριστώ", "ναι-όχι", "είμαι οχτώ". Κι όλα αυτά, πάντα, κρατώντας στα χέρια ένα κόκκινο κουτί. Το πολυτιμότερο πράγμα που έχει φέρει μαζί του. Οι συμμαθητές του, του λένε να το αφήσει, να μην το κουβαλάει, αλλά εκείνος διστάζει... το κουτί του, τον "εμποδίζει να παίξει με τα άλλα παιδιά στο διάλειμμα και έτσι βρίσκει διέξοδο στη ζωγραφική.
Του αρέσει πολύ να ζωγραφίζει, τα χρώματα και τα χαρτιά του δίνουν χαρά. Οι φίλοι του αναρωτιούνται τι μπορεί να έχει μέσα αυτό το κουτί: παιχνίδια, φαγητό? Προσπαθούν να μαντέψουν, τον ρωτούν με διάφορους τρόπους, με χειρονομίες... αλλά ο Σιλάν δεν τους το αποκαλύπτει. Φοβάται ότι θα τον κοροϊδέψουν... Μια μέρα, τα παιδιά στο σχολείο τον μιμούνται και φέρνουν όλα από ένα κουτί.
Ένα, ένα το ανοίγουν και δείχνουν τι έχουν βάλει μέσα. Προτρέπουν το Σιλάν να ανοίξει κι αυτός το δικό του, αλλά μάταια... Ένα απόγευμα, ο Σιλάν μαθαίνει από ένα άλλο προσφυγόπουλο ότι ο πόλεμος στην πατρίδα τελείωσε. Μπορεί να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του.  Αμέσως, το επόμενο πρωί. Ο Σιλάν χαίρεται και αγωνιά. Πριν φύγει όμως, κάνει μια κίνηση, που θα δώσει μεγάλη χαρά στους συμμαθητές του. Περνάει από το σχολείο και τους αφήνει το κόκκινο κουτί του. Δώρο σε εκείνους... τους φίλους του. 
Τι έχει μέσα άραγε, αυτό το πολύτιμο κουτί? Κάποιο παιχνίδι, ζωγραφιές? 
Όχι, είναι κάτι πιο σπουδαίο, κάτι που έδινε στο Σιλάν δύναμη, ελπίδα και χαρά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τον αποχωρισμό από την οικογένειά του. Θα το ανοίξεις?

"Το κουτί του Σιλάν" της Άλκηστις Χαλικιά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείς να το βρεις με έκπτωση εδώ ενώ η υπέροχη εικονογράφηση ανήκει στην Ντανιέλα Σταματιάδη!

Στο φινάλε της παρουσίασης, η συγγραφέας μίλησε με τους μικρούς θαυμαστές της και έγραψε προσωπικές αφιερώσεις στα βιβλία τους. Εννοείται ότι περιμέναμε κι εμείς για το δικό μας αυτόγραφο 😜😍
Επίσης, ο Σιλάν μοίρασε στα παιδιά από ένα δώρο: ένα μικρό κόκκινο κουτάκι που έκρυβε μέσα το μήνυμα "Σ'ευχαριστώ που άκουσες την ιστορία μου". Από τα παιδιά ζητήθηκε ακόμα να γράψουν με λίγες λέξεις ή μια ζωγραφιά, τι θα έβαζαν εκείνα στο δικό τους κουτί, αν βρισκόντουσαν στη θέση του Σιλάν. Τι θα έπαιρναν μαζί τους, αν αναγκαζόντουσαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ή και την οικογένειά τους? Τι θα ήταν αυτό που θα τους έδινε χαρά, δύναμη κι ελπίδα...? 
Όταν γυρίσαμε στο σπίτι μας το μεσημέρι, ο Γιώργος μου έφτιαξε το δικό του κουτί και έβαλε μέσα μερικά μικρά αγαπημένα του αντικείμενα και μια μικρή ζωγραφιά που απεικόνιζε την οικογένειά μας... "εγώ μαμά, αυτά θα έπαιρνα μαζί μου" μου είπε...

Διάβασε με το παιδί σου, την τρυφερή αυτή ιστορία, δίδαξε του την ενσυναίσθηση, την αγάπη και την υποστήριξη προς τον συνάνθρωπο μας. Καλλιέργησε του την τρυφερότητα, τη συμπόνια και την κατανόηση... φτιάξτε μαζί το κουτί του Σιλάν!

Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Ίκαρος, για τα υπέροχα βιβλία που μας προσφέρετε, ευχαριστώ πολύ γι'αυτή την όμορφη εκδήλωση. Ανυπομονώ για τις επόμενες...
Σε γλυκοφιλώ,
Μαρία







CONVERSATION

2 Comments:

  1. Θα συμφωνήσω μαζί σου Μαρία μου, πολύ καλό βιβλίο!
    Σωτηρία
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωτηρία μου, όπως σου ξαναείπα θα χαρώ πολύ στην επόμενη συνάντηση να είμαστε μαζί! Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο που άφησες...φιλιά

      Διαγραφή

Back
to top